Zelf een waterlekkage in huis vinden hoe pakt u dat aan

Een lekkage in huis ontdekken kan behoorlijk wat onrust veroorzaken, maar het vinden ervan kan een uitdaging zijn. Hier vindt u enkele nuttige adviezen en een stappenplan om zelf een waterlekkage in huis te detecteren. Wat te doen als u de lekkage niet kunt vinden? Hier zijn enkele suggesties.

Hoe herkent u zichtbare indicaties van een lekkage in huis in een paar eenvoudige stappen?

Voordat u begint met het zoeken naar de lekkage, is het van belang om aandacht te besteden aan zichtbare signalen van een lekkage. Let op vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, onderzoek schimmelvorming, kijk naar verkleuringen en ruik aan eventuele ongebruikelijke geuren. Deze indicaties kunnen u naar de plaats van de lekkage brengen.

Belang van inspectie van mogelijke probleemgebieden

Bekijk het dak op ontbrekende dakpannen, beschadigde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Speur de badkamer na op vochtplekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Onderzoek de leidingen op zichtbare signalen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren rondom de leidingen.

Besteed aandacht aan vreemde geuren rond afvoerputjes en onderzoek de riolering op mogelijke tekenen van een waterlekkage. Bekijk radiatoren en leidingen voor vochtige plekken en luister naar vreemde geluiden. Wellicht heeft u te maken met een lekkage die zo ernstig is dat het op meerdere plaatsen waarneembaar is.

Advies voor het correct toepassen van vochtigheidsmeters

Indien u het idee heeft van een lekkage die niet zichtbaar is, kunt u vochtigheidsmeters inschakelen. Met deze handige instrumenten kunt u het vochtgehalte in materialen meten. Hoge vochtigheidsniveaus kunnen een indicatie zijn van een lekkage, zelfs indien er nog geen zichtbare tekenen aanwezig zijn.

Overweeg een akoestische inspectie als vierde stap

Let op mogelijke geluiden van waterstroming in leidingen. Dit kan een indicatie zijn van een lekkage, vooral als het geluid ongewoon is. Een stethoscoop kan behulpzaam zijn bij het lokaliseren van het precieze punt van de lekkage.

Wat dient u te doen als u de lekkage niet aantreft?

Voorkom te veel eigen onderzoek of sloopwerk, zeker als u de lekkageoorzaak niet weet. Overbodig gesloop kan de schade verergeren. Als u na nauwgezet onderzoek de lekkage niet kunt achterhalen, is het verstandig om Lekkage Expertise Nederland B.V. te benaderen. Lekdetectiespecialisten zijn uitgerust met geavanceerde middelen, zoals thermografie en akoestische detectie, om lekkages precies op te sporen.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1010

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Lekkages vermijden tips voor u
> De vaakst voorkomende lekkages in woningen
> Hoe wordt lekdetectie toegepast